Belgicko hlási nárast počtu dolárových milionárov

19.06.2013 Celý región

Brusel 19. júna (TASR) - Počet dolárových milionárov v Belgicku sa v priebehu jedného roka zvýšil na 82.000, uviedla dnes belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF.

V roku 2011 žilo v Belgickom kráľovstve 77.000 dolárových milionárov. Aj napriek pretrvávajúcej ekonomickej kríze ich počet v roku 2012 vzrástol na 82.000.

Do kategórie milionárov boli zaradení ľudia s majetkom vo výške milióna amerických dolárov, okrem hodnoty nehnuteľnosti, ktorú uvádzajú ako svoje trvalé bydlisko. V prípade bohatých Belgičanov už nejde napríklad iba o vily na francúzskej riviére či horské chaty vo francúzskych Alpách, ale čoraz viac o objemné portfólio akcií.

"To je to, čo predstavovalo rozdiel v roku 2012 oproti minulosti," povedal pre RTBF Baudouin Vaucleroy, konzultant spoločnosti Capgemini, ktorá štúdiu vypracovala.

Podľa hovorcových slov bol pozitívnym faktorom pre nárast počtu milionárov vzostup akciového trhu v druhom polroku 2012 a tiež skutočnosť, že vo väčšine krajín, realitný trh odolal väčším výkyvom.

Vo svete žije celkovo 12 miliónov milionárov, ktorí spolu vlastnia majetok v hodnote 46,2 miliárd eur. Na prvom mieste sa v počte milionárov nachádzajú Spojené štáty, po ktorých nasleduje Japonsko, Nemecko a Čína.
 

Vyberte región